V Japonsku je sushi street food, inde vo svete delikatesa

„Sushi je obľúbené preto, lebo je kombináciou zdravých a zároveň chutných zložiek. Je pestré, svieže, má nekonečné variačné možností, preto nikdy neomrzí,“ hovorí sushi majster zo siete ázijských reštaurácií EDO KIN, Adam Hergovits.

Ako sa robí dobré sushi?

Najskôr ostrým nožom filetuje ryby, potom uvarí ryžu, nakrája zeleninu a pripraví všetky ostatné základné veci. Napríklad aj alternatívy pre tých, ktorí nemusia či nemôžu ryby alebo mäso. „Je to jednoznačne staré a zároveň sofistikované jedlo, v ktorom si svoju obľúbenú kombináciu nájde každý.“

Z čoho sa skladá?

Sushi má mnoho tajomstiev, no to, z čoho sa skladá, je všeobecne známe – octom ochutená ryža je základ, ktorý sa kombinuje so surovou rybou, plodmi mora, ale aj iným mäsom či tepelne upravenou rybou, so zeleninou (napríklad uhorka, avokádo, reďkovka, pažítka), prípadne s omeletou, tofu alebo hubami a vo väčšine prípadov nesmie chýbať riasa nori.

Sushi je stále plné prekvapení

Tradične sa podáva s nakladaným zázvorom, sójovou omáčkou a wasabi pastou, ale v modernej gastronómii aj s rôznymi majonézami. „V Japonsku je sushi v podstate street food, všade inde na svete delikatesa,“ potvrdzuje sushi majster, ktorého časť práce tvorí cestovanie po Ázii. Tu sa učí, kam sa až dajú posúvať hranice remeselnej zručnosti a kreativity pri príprave sushi.

Adam Hergovitssushi majster zo siete ázijských reštaurácií EDO KIN

Delikátny zážitok

Jedenie sushi paličkami vyžaduje istú zručnosť, ktorú aspoň na začiatku nemá každý. „Podľa mňa nie je hanba skúšať to paličkami, hoci sa to na prvý raz nemusí podariť. A hanba nie je ani jesť ho rukami. Je to jednohubka, a pri tých je to dovolené,“ radí Hergovits.

Skonzumovať celé sushi naraz sa odporúča preto, aby v ústach spolu zahrali všetky jeho chute.

Ten, kto si z rôznych sushi kreácií vie vybrať len ťažko, môže staviť na set – kombináciu niekoľkých druhov. „Podľa toho, ako ste hladný, si môžete dať šesť, dvanásť či osemnásť kúskov a dostanete rôzne ryby, rôznu zeleninu aj rôzne omáčky. Nemusíte si lámať hlavu výberom, ak ste v dobrej sushi reštaurácii, určite vám neponúknu nič zlé.“

Nigiri – valčeky ryže stlačenej v ruke s plátkom druhej ingrediencie (ryba, omeleta a pod.) položenej na ryži.

Maki – nakrájané z dlhej rolky. Tú tvorí riasa, v nej zabalená ryba a v strede ďalšia surovina alebo suroviny. Homosaki sú tenšie rolky, futomaki hrubšie rolky.

Temaki vyzerajú ako malé zmrzliny, pretože riasa má tvar kornútka.

Sushi však môže byť aj bez riasy a dokonca vyprážané.

Napríklad maki rolky v cestíčku tempura, ktoré sa skladá z viacerých druhov múk, preto je také krehké a chrumkavé. Rolky sú plnené ryžou a ďalšími ingredienciami podľa fantázie sushi majstra.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť