Netradičné pochúťky – vedeli by ste ich správne jesť?

Patria medzi pokrmy, s ktorými sa často nestretávame. Ale keď už k tomu dôjde, môže to skončiť nepríjemným fiaskom a pokazeným večerom. Naučte sa správne stolovať, aby sa takáto nepríjemnosť nestala aj vám.

zenam-sk_tescoma_sk_nahledovy

Žabie stehienka

Môžu sa podávať ako predkrm aj ako hlavný chod. V prvom prípade ich jedzte dezertným príborom, v druhom zase „mäsový“ príborom. V medziach bontónu je aj pomoc rukami, no len v prípade, ak sa na stole nachádza miska s vodou na umytie prstov.

Ryby

Nie sú na našich tanieroch tak často, ako by mohli byť. Azda aj preto, že je s nimi trochu viac práce.  Ryba by sa na tanieri mala narezať pozdĺž brucha a otvoriť. Pomocou vidličky potom vyberieme kostru a stiahneme kožu za pomoci noža vidličky tak, aby nám ostalo len biele mäsko. Ak jeho kúsky ostali na kostiach, stiahneme ich plochou stranou noža. Ryba sa často servíruje na striebornom podnose, z ktorého si jej kúsky hostia prekladajú na svoje taniere. V prípade, že máme v ústach kostičku, odoberieme ju z pier vidličkou a položíme na okraj taniera.

 

zenam-sk_tescoma_sk_01

Homáre

Ich porciovanie je sprevádzané tak isto väčším úsilím, preto k tejto pochúťke dostanete okrem zástery k dispozícii aj zvláštne príbory v podobe klieští, špeciálnej lyžice s dvojzubou vidličkou na druhom konci. Tieto potreby dopĺňajú steakové kuchynské nože. Je zvykom, že homár sa servíruje už s narezaným pancierom a upravenými časťami tela, z ktorých len vyťahujeme mäso. Robíme tak práve zmienenými nástrojmi. Kliešte používame pri drtení klepiet.

zenam-sk_tescoma_sk_02

 

Ustrice

Servírujú sa spravidla už pootvorené. Otvoríme ich malou vidličkou s ostrým okrajom a v mieste spojenia s mušľou odrežeme. Takže aj v tomto prípade nám asistujú špeciálne príbory. Takto pripravené ustrice stačí už len pokvapkať citrónom a srknúť.

 

zenam-sk_tescoma_sk_03

Kaviár

Pre mnohých je symbolom luxusu a noblesy a vo vyberaných reštauráciách sa servíruje pravidelne. Pri jeho konzumácii sa skôr ako na kuchynské potreby a ich použitie kladie dôraz na spôsob ich úpravy. Kaviár by sa totiž nikdy nemal rozotierať, ale len pokladať na čerstvé, maslom natreté pečivo.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť