Minulý rok Slováci odovzdali takmer 70 ton použitého kuchynského oleja

V domácnostiach sa vďaka pandémii stravujeme, aj varíme viac ako kedykoľvek predtým. A keďže olej je dôležitým pomocníkom pri príprave mäsa či nositeľom chuti v nakladaných pochúťkach, musíme sa po dobrom menu postarať aj o jeho likvidáciu. Ako to spraviť jednoducho a ekologicky?

Stačí ho vložiť vo vhodnej nádobe do zberného kontajnera pri ktorejkoľvek zo 70 predajní Kauflandu po celom Slovensku a z nebezpečného odpadu sa môže stať bionafta a z prefiltrovaných nečistôt bioplyn. Za celý minulý rok Slováci takto pri predajniach reťazca odovzdali  takmer 70 ton použitého kuchynského oleja. 

Najviac použitého kuchynského oleja odovzdali v januári Zvolenčania

Zdá sa, že rady ekológov k nakladaniu s použitým olejom si vzali najviac k srdcu obyvatelia menších miest a ich okolia. Priemerne sa januári 2021 pri jednej predajni vyzbieralo takmer 156 kg oleja, ale napríklad takí Zvolenčania odovzdali viac ako dvojnásobok priemeru a za nimi nasledujú 3 ešte menšie slovenské mestá. V Bratislave síce mali niektoré predajne plnšie zberné kontajnery, ale v priemere za celé mesto nedosiahli úspech Zvolenčanov.

Každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke, sa počíta

„Každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke, sa počíta. Preto aj v tomto roku budeme pokračovať v podpore zberu použitého kuchynského oleja komunikáciou s našimi zákazníkmi, ale aj verejnosťou celkovo. Veríme, že je to len otázka zvyku a Slováci sa naučia separovať olej rovnako, ako to robia pri plastových obaloch alebo papieri,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Separovať olej a prispieť aj v kuchyni aspoň malou kvapkou k čistejšiemu životnému prostrediu sa dá bez námahy a relatívne rýchlo. Stačí nevyliať olej po vyprážaní rezňov, z konzervovaných rybičiek či nakladaného syra do výlevky alebo do bežného komunálneho odpadu, ale odovzdať ho pri najbližšom nákupe do zberného kontajnera pri Kauflande. Nečaká vás pri tom žiadna špinavá práca s prepáleným olejom.

TRI jednoduché kroky, ako zatočiť s použitým kuchynským olejom

1.    Olej nechajte vychladnúť.

2.    Vyberte z neho veľké nečistoty, ako sú kosti, kože, ale napríklad strúhanku alebo iné drobné nečistoty cediť nemusíte.

3.    Prelejte olej do plastovej uzatvárateľnej nádoby a keď je nádoba plná, môžete ju odovzdať do zberného kontajnera.

Stačí jedna nádoba

Bojíte sa, že budete potrebovať niekoľko zberných fliaš, každú na iný typ oleja? Na túto obavu môžete bez problémov zabudnúť. Do jednej nádoby môžete dávať rastlinné oleje aj živočíšne tuky, po varení, pečení aj z nakladanej zeleniny, či syrov. Výpek a šťava z mäsa tiež nie sú prekážkou. Nevlievajte tam však vodu či saponáty, ani technický olej alebo farby. Nádobu vyberajte podľa toho, koľko oleja takto doma dokážete vyzbierať. Veľké množstvo prítomného vzduchu totiž spôsobuje jeho rýchlejšiu biodegradáciu a to by bola škoda. Ale ešte väčšia škoda by nastala, keby ste ho vyliali do výlevky. Už 1 deci oleja totiž dokáže znečistiť tisíce litrov vody a zaniesť kanalizačný systém.

Takže ak ešte olej nezbierate, po najbližšej hostine, alebo aj po bežnom obede, ho nevylejte do umývadla, ale  radšej do čistej plastovej nádoby. Príroda sa vám poďakuje a vytvorí sa surovina, ktorá nájde svoje ďalšie využitie – v doprave, logistike, energetike, ale aj v našom bežnom živote.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť