Hurá na grilovačku! Toto leto si vychutnajte chrumkavé Toustís!

Sezóna grilovačiek je tu! A pretože sa opäť môžeme stretávať, určite rozmýšľate, akými dobrotami by ste prekvapili rodinu, priateľov, ale aj vlastné chuťové poháriky.

Máme pre vás skvelé tipy na recepty so žemličkami Penam Toustís, ktorými zabodujete na nejednej grill párty toto leto!

Žemličky Toustís sú skvelé na gril, grilovaciu panvicu, ale aj do hriankovača, takže si ich môžete dopriať i na raňajky.

Do chrumkava opečené svetlé aj tmavé žemličky nielen skvelo chutia, ale tiež výborne udržia šťavu z grilovaného mäsa či zeleniny. Ich jemná chuť dokonale doplní aj rôzne omáčky a dipy. Môžete ich využiť ako prílohu ku grilovaným rybám, syru či zelenine. S grilovaným ovocím z chrumkavých žemličiek raz–dva pripravíte chutný dezert, napríklad s ochuteným tvarohom alebo zmrzlinou.

Pre zaujímavosť, viete, čo vlastne znamená Toustís? Možno poznáte tzv. „english muffins“, okrúhle chlebové placky z kysnutého cesta, ktoré sú známe najmä v Anglicku, USA a Austrálii. Podávajú sa prekrojené, opečené z vnútornej strany a natreté maslom. Kombinácií na ich servírovanie je neúrekom. Inšpirovať sa môžete aj receptami, ktoré sme pre Vás pripravili podľa najnovších kulinárskych trendov.

Toustís na grile s hovädzím mäsom, čedarom, slaninou a bylinkovou remuládou

Budeme potrebovať:


• 1 balenie svetlých žemličiek Toustís
• 400 g mletého hovädzieho mäsa na burger
• 4 plátky čedaru
• 8 plátkov slaniny
• 50 g majonézy
• 50 g kyslej smotany
• 2 kyslé uhorky
• ½ bielej cibule
• 2 lyžice horčice
• pažítka, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej
• ľadový šalát

Ako na to:

1.) Do misky dáme majonézu, kyslú smotanu, horčicu, najemno nakrájanú cibuľku a nastrúhanú uhorku. Všetko dôkladne zamiešame, dochutíme a máme pripravenú remuládu.

2.) Mleté mäso vložíme do misky, pridáme soľ, mleté korenie a kvapku oleja. Poriadne premiešame a vytvarujeme štyri 100 g burgre a dáme ich do chladničky minimálne na 1 hodinu.

3.) Na rozpálenom grile si 2-3 minúty opečieme rozrezané žemličky Toustís z každej strany, položíme na ne syr, aby zmäkol.

4.) Mäso grilujeme z oboch strán približne 10 minút. Potom si ugrilujeme slaninu. Toustís dáme opäť opiecť do chrumkava, potom na obe polovice natrieme remuládu. Na jednu dáme mäso, opečenú slaninu, natrhaný ľadový šalát a prikryjeme druhou polovicou žemličky.


Tmavé žemličky Toustís s grilovanou zeleninou, halloumi a bazalkovým pestom

Budeme potrebovať:


• 1 balenie tmavých žemličiek Toustís
• ½ cukety
• ½ baklažánu
• 1 červená paprika
• 1 žltá paprika
• 200 g syra halloumi
• soľ, korenie
• olivový olej
• 1 zväzok bazalky
• 1 strúčik cesnaku
• 50 g parmezánu
• píniové alebo kešu orechy

Ako na to:

1.) Všetky ingrediencie na bazalkové pesto dáme do vysokej nádoby a dôkladne rozmixujeme tyčovým mixérom.

2.) Potom si na rozpálenom grile opečieme posolené a okorenené plátky cukety, paprík a baklažánu. Potom zeleninu dáme do misky, premiešame s troškou bazalkového pesta a necháme odležať.

3.) Syr halloumi si rozkrojíme na hrubšie plátky, približne 50 g na porciu. Opatrne opečieme na grile (môžeme použiť aj grilovaciu panvicu).


4.) Toustís žemličky si rozkrojíme na dve polovice a na grile opečieme z oboch strán do chrumkava. Potom ich potrieme pestom, obložíme plátkami grilovanej zeleniny a navrch položíme syr halloumi. Môžeme dozdobiť šalátom alebo rukolou.

Svetlé Toustís s cícerovým humusom, grilovaným baklažánom a feta syrom


Budeme potrebovať:

• 1 balenie svetlých žemličiek Toustís
• ½ baklažánu
• 80 g syra feta
• 200 g vareného cíceru
• 1 lyžica sezamovej pasty Tahini
• 40 ml extra panenského olivového oleja
• 1 štipka mletej rasce
• šťava z jedného citrónu
• ½ strúčiku cesnaku
• voda (podľa potreby)
• soľ, korenie

Ako na to:

1.) Uvarený cícer dáme do mixéru, pridáme extra panenský olivový olej, šťavu z citróna, sezamovú pastu Tahini, rascu, cesnak a ochutíme podľa potreby. Dohladka rozmixujeme s vodou. Nátierku dáme do misy a ešte pokvapkáme olivovým olejom.

2.) Baklažán si nakrájame na plátky a osolíme. Vodu z baklažánu vysušíme papierovým obrúskom. Okorenený ho položíme na rozpálený gril a opečieme z oboch strán.

3.) Na grile si opečieme žemličky do chrumkava. Obe pololovice natrieme humusom, pridáme plátky baklažánu a kúsky feta syra. Môžeme posypať bylinkami a pokvapkať olivovým olejom.

Tmavé Toustís s grilovanými kuracími prsiami, paradajkovou salsou a parmezánom

Budeme potrebovať:


• 1 balenie tmavých žemličiek Toustís
• 300 g kuracích pŕs
• tymian
• 2 rajčiny
• 1 strúčik cesnaku
• petržlenová vňať
• ½ červenej cibule
• parmezán
• extra panenský olivový olej
• soľ, korenie

Ako na to:

1.) Kuracie prsia umyjeme, očistíme, nakrájame na 80 g medailóniky a naložíme do oleja s tymianom a korením a necháme postáť asi hodinu pri izbovej teplote.


2.) Opláchneme paradajky, zbavíme ich semienok, nakrájame na malé kocky a dáme do misky. Pridáme pretlačený cesnak, červenú cibuľu pokrájanú na kocky, olivový olej, petržlenovú vňať, soľ a korenie.

3.) Na rozpálenom grile pečieme kuracie prsia približne 5 minút z oboch strán a potom do chrumkava aj žemličky Toustís.

4.) Keď je všetko hotové, na spodný diel žemličky dáme paradajkovú salsu a pridáme nakrájané kuracie mäso. Všetko posypeme nastrúhaným parmezánom, zakryjeme druhou polovicou a môžeme servírovať.

Náš tip:

Ani túto grilovaciu sezónu by vám vo výbave nemali chýbať žemličky Penam Toustís. V balení nájdete 6 kusov a praktické je, že sú už narezané, čo uľahčí ich prípravu. Konzumujú sa vždy tepelne upravené. Na obale produktu nájdete aj chutný recept ako inšpiráciu.

Orientačná cena: 1,79 €
Aktuálne ich dostanete kúpiť v predajniach Tesco, Billa, Kaufland, Terno a Metro.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť