Dobroty, v ktorých kraľuje acidko

Acidko je kyslomliečny nápoj, ktorý milujeme. Môžeme si ho dopriať nielen samostatne  ako nápoj, ale môžeme si z neho pripraviť chutné slané aj sladké dobroty.

VEGETARIÁNSKE CUKETOVÉ PLACKY

Suroviny:

  • 1 stredne veľká cuketa
  • 50 g rukoly
  • 2 vajcia
  • 125 ml acidka plnotučného
  • 1 šálka polohrubej múky, môže byť aj špaldová
  • 20 g medvedieho cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Na šalát:

  • reďkovky, pažítka
  • acidko
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

Očistenú cukinu nahrubo nastrúhame. Osolíme a chvíľu necháme postáť, aby pustila prebytočnú šťavu a jemne vyžmýkame. Cesto nebude riedke a placky sa nebudú rozpadávať.

Pridáme nadrobno nasekanú rukolu a medvedí cesnak, dodajú plackám pikantnú chuť. K zelenine a bylinkám pridáme potom celé vajcia, acidko, múku, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Všetko jemne premiešame – konzistencia cesta by mala byť podobná ako pri klasických zemiakových plackách.

Malé placky smažíme na rozohriatom oleji do zlatista z oboch strán.

Acidko zmiešame s nadrobno nakrájanou pažítkou, ochutíme soľou a korením. Reďkovky nakrájame na tenučké plátky, prelejeme acidkovým nálevom a podávame k plackám.

SLIVKOVÉ GULE S MALINOVÝM COULIS

Suroviny:

  • 900 g zemiakov uvarených v šupke
  • 200 g múky polohrubej
  • 100 g múky hrubej
  • 100 ml acidka plnotučného
  • ½ KL soli
  • slivky

Na posypanie:

  • 100 g strúhanka
  • 30 g práškový cukor
  • 50 g maslo
  • 5 g jahodový prach

Malinové coulis:

  • 250 g mrazených malín
  • 100 g trstinového cukru

Postup:

Uvarené zemiaky v šupke očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme polohrubú múku, hrubú múku, acidko, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto.

Menšie čerstvé slivky umyjeme, nakrojíme, vyberieme kôstku. Z cesta kúsok odkrojíme, na pomúčenej dlani z neho vytvarujeme tenšiu placku.  Vložíme doň slivku a vytvarujeme guľku.

Na panvici nasucho opražíme strúhanku s práškovým cukrom a jahodovým práškom.

Maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka – malinové coulis.

Gule varíme vo vriacej, jemne osolenej vode približne 6 minút. Keď sú hotové, vyplávajú na povrch a vyberieme ich.

Slivkové gule polejeme roztopeným maslom, posypeme opraženou strúhankou, cukrom a podávame s malinovým coulis.

SMOOTHIE S ACIDKOM A GRANÁTOVÝM JABLKOM

Suroviny:

  • 30 g malín
  • 30 g čučoriedok
  • ½ granátového jablka
  • 250 ml vanilkového acidka
  • 5 g badiánu
  • 1 PL chia semienok
  • 20 g medu

Postup:

Maliny a čučoriedky dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať.

Do mixéra dáme ovocie, jadierka z granátového jablka, med, chia semienka, badián, vanilkové acidko a mixujeme dohladka.

Podávame vo vysokých pohároch, nápoj môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Recepty a foto: Rajo

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť