Slaný cuketový koláč s cesnakovým dresingom

Je to v podstate rýchle jedlo, cuketa je ľahko stráviteľná a v tejto forme je ešte aj chutná!

Cuketový slaný koláč výborne chutí teplý aj studený.

Najpopolárnejšiu sú snáď cuketové placky, ktoré nemám rada, pretože nerada vyprážam a nikdy sa mi nepodaria. A tak je pre mňa cuketový kaláč na slano skvelou voľbou! Poďme na to.

Ja som mala veľkú cuketu, takže som použila iba polovicu, preto som mu aj ošúpala a zbavila jadrovníkov. Pokiaľ máte menšie cuketky, vôbec ich nemusíte čistiť, stačí ich len umyť a nastrúhať.  

Cuketu nikdy nežmýkam, ani nezbavujem vody.v Ak ju nenecháte dlho odstávať, tak to vôbec nie je treba.

Do nastrúhanej cukety som postupne pridávala jednotlivé ingrediencie: 3 vajíčka, syr, cibuľku, cesnak, múku.

Použila som dvesto gramov syra ementáler (lebo je tvrdší), ale robila som koláč aj s tvarohom a bol vynikajúci, taký vláčnejší 🙂

Ja milujem čerstvé bylinky (rastú mi na balkóne) a tak som ich dala aj do koláča: petržlenová vňatka, bazalka, oregáno, tymián, troška čili papričky (dodá koláču takú jemnú štipľavú chuť) a jarnú cibuľku (tú som mala ale z obchodu).

Skombinovala som dva druhy múky. Sto gramov som dala špaldovej celozrnnej a sto gramov polohrubej pšeničnej. Nezabudnite na prášok do pečiva. Stačí polovica.

Zmes som ochutila bylinkovou soľou, vegetou (bez glutamánu), troškou čierneho korenia a pridala som aj trošička karí a mletého koriandra.

Koláč som piekla vo vyhriatej rúre na 200 stupňov Celzia asi 25 minút, potom som ešte na 5 minút zvýšila stupne na 250, aby chytil takú zlatú kôrku.

Na tomto recepte je super to, že tam môžete dať, čo nájdete v chladničke. Mäsožravci si tam pokojne môžete pridať šunku či slaninku.

Koláč môžete podávať s čerstvým zeleninovým šalátom, ja som urobila dresing z kyslej smotany, cesnaku, bylinkovej soli a kôpru. Pridala som aj trocha bryndze. Bol geniálny!

Dobrú chuť!

ZHRNUTIE

Suroviny

500 g cukety

200 g syr (alebo tvaroh)

200 g polohrubej múky

3 vajcia

1 cibuľa (ja som dala šalotku)

2-3 strúčiky cesnaku

2 hrsť jarnej cibuľky

1/2 prášku do pečiva

soľ, korenie, vegeta, štipka čili

tuk na vymazanie formy

Postup prípravy

Do misy vložíme všetky suroviny – nahrubo nastrúhanú cuketu, cibuľu, cesnak, zelenú cibuľku, vajcia a premiešame.

Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, podľa chuti trochu soli s korením, vegetkou a čili. Dobre premiešame.

Nakoniec vmiešame postrúhaný syr.

Zmes na cuketový koláč rozložíme do tukom vymastenej formy. Pečieme pri 200 stupňov Celzia asi 25 minút.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť