Raňajky, ktoré postavia na nohy

Raňajky sú dôležité, poskytujú nášmu telu a najmä mozgu prísun energie pre správne fungovanie. Ak neraňajkujete, vaša pozornosť klesá a s ňou aj vaše pracovné výkony. Dôležitou zložkou raňajok sú okrem sacharidov a bielkovíny aj tuky.

 

ID-100210992

 

Kľúčovú úlohu zohráva dostatočný prísun nenasýtených mastných kyselín, naopak, činnosť mozgu nepriaznivo ovplyvňujú tuky s obsahom trans mastných kyselín. „Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre činnosť mozgu a mentálne funkcie, pomáhajú udržiavať duševné zdravie a psychickú kondíciu. Podporujú pamäťovú kapacitu, sústredenosť. Pomáhajú stabilizovať emocionálnu rovnováhu, potláčať poruchy spánku, depresie a pocity úzkosti,“ radí MUDr. Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu

Optimálne rozloženie stravy v priebehu dňa by malo podľa nej byť – raňajky 20, desiata 10, obed 35, olovrant 10 a večera 25 percent z celodenného príjmu energie a živín.

 

 

Raňajkové inšpirácie

 

Mrkvová nátierka s medom a vlašskými orechami

 

Mrkvova natierka

 

Ingrediencie:

  • 30 g rastlinnej tukovej nátierky
  • 2 mrkvy
  • 1 PL medu
  • 1-2 PL vlašských orechov

Návod na prípravu:

  1. Očistenú mrkvu nastrúhame, vlašské orechy nasekáme nadrobno a všetky ingrediencie zmiešame a podávame s hriankou alebo tmavým pečivom.

 

Tuniaková nátierka podávaná s tmavým pečivom

 

Tuniakova natierka

Ingrediencie:

  • 30 g tuniaka v konzerve
  • 1 vajce
  • 20 g rastlinnej tukovej nátierky
  • 20 g Lučiny
  • jarná cibuľka, soľ, čierne korenie, pažítka, horčica podľa chuti

Návod na prípravu:

  1. Ingrediencie zmiešame, dochutíme podľa chuti a podávame s tmavým celozrnným pečivom.

 

Jahodová nátierka

 

Jahodova natierka

Ingrediencie:

  • 150 g čerstvých jahôd
  • 50 g rastlinnej tukovej nátierky
  • 3 lyžice jogurtu
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička jahodového sirupu
  • 1 lyžica trstinového cukru

Návod na prípravu:

  1. Rastlinnú tukovú nátierku, biely jogurt, tvaroh, jahodový sirup, citrónovú šťavu a trstinový cukor vymiesime dohladka, pridáme 100 g vidličkou roztlačených jahôd, premiešame a necháme na chladnom mieste uležať.
  2. Podávame ozdobené zvyšnými jahodami.

Tip:

Môžeme podávať s celozrnnou palacinkou alebo k sladkému pečivu

 

ILUSTRAČNÉ FOTO: www.freedigitalphotos.net

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť