Osvedčené tipy, ako cez Vianoce nepribrať

Aj vy si hovoríte, že tento rok sa zapriete a už všetkému hodovaniu nejako odoláte? Možno budete prekvapené, ale naozaj k tomu stačí len málo.

Vianoce sú z pohľadu gastronómie a jedla sviatkami hojnosti. Stoly prekypujú dobrým jedlom, rôznymi druhmi koláčov, ovocím, orieškami a rôznymi maškrtami. Keď sa k tomu pridá niekoľkodňové leňošenie pred televízorom, niet divu, že po sviatkoch zapíname gombík na nohaviciach poležiačky.

Pár zaručených tipov ponúkne výživová poradkyňa Martina Dvořáková, ktorá zostavuje jedálny lístok aj mnohým slovenským a českým celebritám.

  1. Pripravte si tradičné jedlá zdravšie

Napríklad s použitím menšieho množstva cukru či s pridaním podielu bielkovín. Takýmto zdravším spôsobom si vieme upraviť množstvo jedál, bez ktorých si nevieme Vianoce ani predstaviť, a zároveň sa nemusíme báť priberania.

Namiesto klasického zemiakového šalátu s kaprom pripravte pečeného pstruha, ktorý má menej tuku, a k nemu si naservírujte batatovo-tekvicový šalát podľa receptu od Martiny Dvořákovej, špecialistky na ketodiétu. „Bataty majú nižší obsah cukru a nemajú taký vysoký glykemický index. To znamená, že sa po jedle nebudete cítiť unavení a zároveň nebudete mať chuť dať si po jedle ešte niečo sladké,” vysvetľujeDvořáková.

——————————————————————————————-

Štedrovečerný batatovo-tekvicový šalát

Ingrediencie pre 4 osoby:

  • 1 menšia maslová alebo hokaido tekvica
  • 2 väčšie bataty (sladké zemiaky)
  • 4 vajíčka
  • zväzok jarnej cibuľky
  • kyslé uhorky podľa chuti
  • 3 lyžice plnotučnej horčice
  • 3 kopcovité lyžice majonézy
  • Soľ, korenie a čili podľa chuti

Ošúpeme sladké zemiaky, tekvicu poobkrajujeme, vydlabeme a oboje nakrájame na menšie kocky. Varíme v osolenej vode asi 10 minút. Vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Medzitým uvaríme vajíčka natvrdo, olúpeme ich a nakrájame na kocky. Rovnako tak nakrájame aj kyslé uhorky a najemno pokrájame jarnú cibuľku. Všetko zmiešame, osolíme, okoreníme, dochutíme horčicou a majonézou. Šalát bude lepší, keď ho necháte chvíľu odležať.

——————————————————————————————-

  • Dajte si pozor na množstvo a pravidelnosť

Vianoce sú síce sviatkami hojnosti, ale nie obžerstva, preto by sme si mali dávať pozor na počet, veľkosť a pravidelnosť porcií. „Jedzte primerané porcie v pravidelných časových intervaloch a dávajte si pozor aj na zloženie jedál,“ radí špecialistka Dvořáková. Snažte sa čo najviac znížiť sacharidové jedlá, ktoré sa podieľajú na priberaní. Ovocie je ideálne konzumovať skôr v dopoludňajších hodinách, avšak zeleninu si môžete dopriať kedykoľvek,

  • Podľahnite pokušeniu s rozumom

Medzi vianočné koláčové stálice patria medovníčky či vanilkové rožky. Pri ich príprave sa inšpirujte zdravšími receptami, v ktorých sa používa naozaj len minimum cukru a nechýbajú v nich bielkoviny. Zároveň však nezabudnite, že vianočné koláče netreba jesť nepretržite. Pokojne si koláč doprajte ako olovrant ku káve, ale s množstvom to určite nepreháňajte.

  • Každý pohár vody sa počíta

Skúste si príjem tekutín rozvrhnúť na pravidelné intervaly tak, ako je to s jedlom a zvládnete to ľahšie. „Na 10 kg našej hmotnosti telesnej hmotnosti by sme mali vypiť denne 0,3 – 0,4 litra vody, to znamená, že žena vážiaca 70 kg by mala denne vypiť 2,1 – 2,8 litra denne,“ upresňuje výživová poradkyňa.

  • Pohyb na čerstvom vzduchu

Všetky vianočné dobroty by sme mali vykompenzovať aktívnym pohybom. „Ak si netrúfate na lyže, skúste bežky, nordic walking alebo aj obyčajné a jednoduché zimné radosti, ku ktorým patrí guľovačka, stavanie snehuliaka či sánkovanie. Aj svižná prechádzka je pre vaše telo i myseľ veľmi prospešná,“ radí Dvořáková. Nemusíte podávať žiadne výkony hodné zimnej olympiády, stačí niečo, čo vás pravidelne aspoň na hodinu rozhýbe, a zároveň aj príjemne naladí.

——————————————————————————————-

VIANOČNÉ VANILKOVÉ ROŽKY

RP-PHOTOLOGY
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g hladkej špaldovej múky vhodnej na pečenie
  • 1 vrecko KetoDiet proteínovej vanilkovej kaše
  • 5 lyžíc brezového cukru (Xylitol)
  • Sušené sójové mlieko na obaľovanie rožtekov

Všetky  ingrediencie  spracujeme do  cesta, ktoré  zabalíme  do  potravinárskej fólie  a necháme  cca hodinu  odležať  v chladničke. Z cesta tvarujeme rožteky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C cca 20 min. Ešte horúce obaľujeme v sušenom sójovom mlieku.

Ilustračné foto: pixabay.com

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť