Marek Pavala z Masterchef : Keď ste amatér z televízie, kuchári vás nemajú veľmi radi

,,Pre človeka ako ja je nezmysel pracovať pre iných ľudí. Jediné, čo vidím, je, že pomáham niekomu inému plniť si svoje sny. A ja ich chcem v prvom rade plniť sebe,“ prezradil v rozhovore niekdajší finalista historicky prvej show MasterChef Marek Pavala. Dnes už o prácu nežiada, ide si vlastnou cestou a svoje kuchárske skúsenosti pravidelne zdieľa s divákmi Mňam TV vo svojej relácii Tetovaný chef.

 

 

 

 

Od skončenia historicky prvej show MasterChef prešlo päť rokov. Ako vám účinkovanie ovplyvnilo vývoj vašej kuchárskej kariéry?

Pozitívne i negatívne. Keď som po súťaži žiadal o prvú prácu, pozerali sa na mňa podozrivo, ale so záujmom, chceli vidieť, či skutočne niečo viem. Vyšlo to. Keď som žiadal o druhú, tak mi priamo povedali, že nejaké pseudo kuchárske celebrity z televíznej súťaže tu nechcú, že majú skutočných kuchárov, ktorí varili 10 rokov v Taliansku a pod. Šancu ukázať sa som našťastie taktiež dostal, pracoval som tam dva roky, vrátane pozície šéfkuchára. Ale všeobecne platí, že vás kuchári nemajú veľmi radi, keď ste amatér z televízie, ktorý sa im pletie do profesie a nemusel si prejsť učňovkou a škrabaním ton zemiakov. Dnes už o prácu našťastie nežiadam.

V čom sa dnešný Marek Pavala líši od niekdajšieho finalistu?

Určite som väčší cynik a určite už nikdy nechcem pracovať v kuchyni. Kedysi som bol na neprebádanej pôde, teraz som si skúsil, čo som chcel a viem presne, čo chcem ďalej robiť a idem si za tým. Nestrácam čas.

Udržiavate kontakt s vtedajšími súpermi?

S Václavom Říhom sme kamaráti doteraz. Čo môže byť prekvapivé, pretože sme sa v súťaži dlho nemali radi, teda skôr on mňa.

Spomínate si, ktoré míľniky, pracovné skúsenosti najviac poznačili váš život po skončení televíznej šou?

Bolo len jedno najdôležitejšie rozhodnutie a uvedomenie. Pre človeka ako ja je nezmysel pracovať pre iných ľudí. Pretože si nepripadám ako člen tímu, ktorý sa šplhá po rebríčku, ale jediné, čo vidím, je, že pomáham niekomu inému plniť si svoje sny. A ja ich chcem v prvom rade plniť sebe. Na základe toho som urobil dôležité rozhodnutie a nasmeroval svoje kroky.

 

Pre človeka ako ja je nezmysel pracovať pre iných ľudí.

 

Fotografovanie a architektúru ste už nadobro zavesili na klinec?

Fotenie je super vec, ale dnes ma to baví využívať možno tak kvôli instagramu. A fotenie architektúry bolo jeden zo spôsobov, ako sa uživiť. Nemal som v tom nikdy obrovskú záľubu. Celkovo smerujem skôr od architektúry a miest smerom k prírode.

Ako ste sa dostali k vareniu?

Úplne jednoducho. Tušil som, že sú nejaké super drahé reštaurácie, ale nechcel som v nich utrácať peniaze, ktoré som ani nemal. Tak som pozeral videá Gordona Ramsayho, Hestona Blumenthala, počúval som, skúšal podľa nich variť a zisťovať, o čom to celé je. A hlavne som to jedlo chcel ochutnať, tak som sa musel naučiť si to uvariť sám.

Je studnica vašich receptov nevyčerpateľná? Odkiaľ beriete inšpiráciu?

Nevyčerpateľná. Ako sa to vezme. Ale ak si uvedomíte, že 10 kuchárov vám jedno a to isté jedlo uvarí 10-krát inak, tak na tom niečo bude. Inšpirácia sa dá hľadať kdekoľvek – v sezóne, kedy primárne používate suroviny, ktoré práve rastú. Kedysi sa asi nedalo variť inak, pretože vtedy nikto neimportoval ovocie a zeleninu cez polku sveta. Dá sa ísť ďalej. Keď králik žerie mrkvu, tak je dosť možné, že tá mrkva k nemu bude chuťovo pasovať. Alebo si stačí predstaviť ako suroviny chutia, vymýšľať kombinácie a potom ich skúšať. Napríklad na ohni opečený chlieb s kozím syrom a s čerstvými figami, to je porno.

 

FOTO: Pavala: ,,Tetovanie v dnešnej dobe je už také normálne.”

 

 

V minulosti ste sa vyjadrili, že najlepšie sú vždy tradičné domáce jedlá. Ktoré sú vaše najobľúbenejšie?

Myslím si to stále a išiel som ešte ďalej. Miesto fancy techník ako varenie vo vákuu, čo sme všetci po masterchefovi milovali, sa teraz zameriavam skôr na varenie na otvorenom ohni, používanie primitívnych techník a nástrojov a len do toho kombinujem určitú modernú znalosť a finesu. Úprimne, kam sa hrabe nejaké prekombinované jedlo so siahodlhým názvom na rybu upečenú na kameni, ktorú ste vytiahli z ohniska?

Čo by ste, naopak, nikdy nezjedli a nepripravili?

Nejem zle pripravené jedlo. Keď idem do reštaurácie, kmitá tam partia kuchárov v otvorenej kuchyni a dostanem na stôl tvrdú karbonátku s kašou, ktorú by som mohol použiť ako lepidlo na tapety, tak ho vrátim.

 

Nikdy nezjem zle pripravené jedlo, radšej ho vrátim.

 

Jedlá ste pripravovali aj pre viaceré známe osobnosti. Pochutnali si všetci na vašich jedlách?

Nikto sa nesťažoval, naopak. Tak snáď neboli len milí, ale skutočne všetkým chutilo.

Z čoho pozostávalo napríklad menu pre Carrie- Anne Moss?

Trinity bola s ďalšími hercami a kamarátmi priamo na kurze varenia, takže sme spoločne varili dané menu. Boli to štyri chody, určite to bola talianska kuchyňa, ale na viac si nespomínam.

Pre koho najradšej varíte?

Pre toho, kto platí 😊. Ale nie. Najradšej varím pre toho, kto sa na to jedlo vážne teší, ale zároveň sa stále nepýta: „Kedy to už bude?“

Veríte, že láska ide cez žalúdok? Potvrdilo sa vám to niekedy?

Myslím, že keby som nevedel variť, tak by som to na ten zvyšok uhral len horko-ťažko.

Aké ingrediencie by podľa vás nemali chýbať v žiadnej kuchyni?

Olivový olej, vinný ocot, citrón, morská soľ a mlynček s čiernym korením. Pokiaľ chýba čokoľvek z toho, tak sa mi dosť ťažko varí.

Divákov ste počas MasterChef-a zaujali najmä svojim talentom, ale bez povšimnutia ich nenechal ani váš zovňajšok. Sú reakcie okolia na vaše tetovania vždy pozitívne?

Mám pocit, že v dnešnej dobe je to už také normálne, že tie reakcie jednoducho nie sú. Maximálne sa niekto opýta na klasickú otázku, či to niečo znamená a ktoré bolo prvé.

Čomu sa aktuálne venujete a kde všade vás môžu vaši fanúšikovia vidieť?

Momentálne pripravujem svoj veľký projekt, ktorý vypukne na jar a budú to práve také workshopy o varení v prírode. Ale viac nebudem prezrádzať, nechcem to zakríknuť. Inak stále robím kateringy a súkromné akcie. V žiadnej reštaurácii momentálne nevarím a ani to nemám v pláne.

Pripravujem  projekt, ktorý vypukne na jar.

 

Na Mňam TV máte pravidelne svoju reláciu. Aké kuchárske posolstvo sa snažíte svojim divákom odovzdať?

Posolstvo je jasné. Varenie môže byť jednoduchá priamočiara vec. Každý človek môže jesť krásne jedlá, často i zdravo, nemusí ho to stáť hromadu peňazí, ani to zaberať veľa času. Nie je dôvod kupovať umelé polotovary a neustále chodiť niekam na knedle a hranolky.

Objavujete sa na TV obrazovkách, varili ste pre známe osobnosti a vo vychýrených reštauráciách. Máte ešte nejaké nesplnené sny?

Mám a usilovne sa ich snažím plniť. Aké to sú, uvidíte, až si ich splním.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť