Kapusta je v zime vitamínová bomba

Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kapuste, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a tie uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B.

Ľudský organizmus si v zime vyžaduje zvýšenú potrebu vitamínov, preto vynikajúcim zdrojom je práve kapusta. Pestuje sa viac ako 400 rokov. Kapusta bola pestovaná už starovekom Grécku alebo v Rímskej ríši, kde bola považovaná ako všeliek, schopný liečiť všetky choroby.

V starom Grécku pripisovali kapuste božskú moc a stavali jej oltáre.

,,Dnešná moderná spoločnosť je závislá od cukru a kyslá kapusta už nepatrí medzi obľúbené potraviny. Preto veľa ľudí uprednostňuje výživové doplnky, len aby sa nenútili jesť čo im nechutím,” hovorí Mgr. Zuzana Klinčáková, z Regionálného úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Typická kyslá chuť je zapríčinená kyselinou mliečnou, ktorá vzniká kvasením cukrov pôsobením baktérií mliečneho kvasenia.

Odborníčka pripomína, že kyslá kapusta obsahuje viac vitamínu ako čerstvá kapusta. ,,Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie,” uvádza.

Kyslá kapusta je bohatá najmä na:

  • betakarotén,
  • vitamín C,
  • minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík,
  • kyselinu listovú – vitamín B9,
  • vlákninu.

Kyslá kapusta napomáha:

  • hojeniu rán
  • zlepšuje zrážanlivosť krvi
  • znižuje hladinu krvného tlaku
  • má protizápalové a antibiotické účinky
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • vedecké výskumy dokazujú, že kyslá kapusta pozitívne bojuje aj proti rakovinotvorným bunkám či samotným nádorovým ochoreniam
  • pozitívne vplýva aj na náš mozog a nervy

Mgr. Zuzana Klinčáková, Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

Ilustračné foto: pixabay.com

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť