Boj s celulitídou zvládnete aj doma

S blížiacim sa letom pohľad na váhu či do zrkadla býva často tým najväčším strašiakom. A hoci ovocie je zdravé, pomarančová koža na stehnách či zadku už tak veľmi nie.

Prvýkrát sa celulitída spomína v medicínskej literatúre až v 70. rokoch minulého storočia a od tej doby, našťastie, veda i lekári pokročili. Tento problém totiž podľa viacerých prieskumov trápi 80-90% žien.

Za všetko môže estrogén

Oplatí sa pripomenúť si, že za vznik celulitídy môžu hlavne hormóny, ktoré riadia ženské telo. Presnejšie estrogén, ktorý, okrem iných dôležitých úloh, vplýva aj na tukové bunky. Tie sa jeho vplyvom začnú zväčšovať a takisto aj tvoriť ďalšie. Zároveň v tomto procese vstupuje do hry kolagén, o ktorom je známe, že je potrebný na pevnú pokožku. Celulitída však nie je považovaná za zdravotný problém, ale za estetický. Napriek tomu môže žena osloviť všeobecného lekára a dermatológa a požiadať ich o pomoc.

S ľahkou celulitídou si poradíte aj doma

Zatiaľ čo hladinu hormónov nie je vhodné umelo ovplyvňovať, pokiaľ na to neexistuje iný medicínsky dôvod, dnes už existuje viacero spôsobov, ktorými žena môže zmierniť celulitídu. Mnohé z nich pritom nevyžadujú špecializované ošetrenie, drahé prípravky či metódy. S celulitídou sa dá bojovať aj v pohodlí domova. Treba však zdôrazniť, že účinok je najmä v prípade tzv. prvého a druhého stupňa celulitídy – teda, že „pomarančová koža“ sa objavuje len v prípade stlačenia kože alebo je viditeľná iba v určitých oblastiach. Ak ide už  o tzv. tretí stupeň – celulitída je viditeľná už na veľkej časti tela a s hlbokými preliačeninami na koži, vtedy je potrebné ošetrenie pod vedením skúseného dermatológa.

Základ – zdravá strava a cvičenie

Áno, bez chudnutia to, najmä pri vyššej váhe nepôjde. Vyvážená strava a dostatok pohybu, ktorým sa spália prebytočné kalórie a aj tuk v zásobách je prvým krokom. Hoci celulitída nie je prejavom toxínov v tele, práve zdravý životný štýl môže znížiť riziko jej výskytu.

V skupine s vyšším rizikom sa nachádzajú ženy, ktoré vo svojej strave preferujú viac tuku, sacharidov a soli a prijímajú menej vlákniny. Ďalšími výraznými rizikovými faktormi sú fajčenie, sedavý životný štýl a, možno trochu prekvapivé, nosenie tesného oblečenia, ktoré bráni v cirkulácii krvi, čo môže prispievať ku vzniku celulitídy.

Domáce zábaly

V domácom ošetrení pomôžu aj masáže postihnutých oblasti alebo špecializované telové zábaly, ktoré pomáhajú pri prekrvení postihnutej oblasti, odstraňovaní nahromadenej vody a častokrát aj pri zbavovaní sa prebytočných centimetrov. Novinkou na Slovensku je v tomto smere Butterfly Body – domáci zábal. Obsahuje výťažky zo superpotravín a takisto aj z čili, čo môže uľahčiť boj s celulitídou ženám, ktoré sú citlivé na iné typy zábalov na báze škorice.

Zaujímavosťou môže byť aj fakt, že v boji s celulitídou pomáha aj sprchovanie so striedaním teplej a studenej vody, čo opäť napomáha prekrveniu a celkovému zlepšeniu stavu pokožky.

Domáce zbrane proti celulitíde

  • prestaňte s fajčením
  • zaraďte do svojho programu viac pohybu a ak máte sedavé zamestnanie, aspoň raz za hodinu vstaňte a prejdite sa
  • jedzte vyváženú stravu, v ktorej budú mať zastúpenie bielkoviny, sacharidy a tuky, a takisto vitamíny a minerály
  • dodržiavajte pitný režim
  • noste voľnejšie oblečenie
  • používajte kozmetické produkty na domáce ošetrenie, napr. telový zábal
  • sprchujte sa striedavo v teplej a studenej vode

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť