Záchranári každoročne zachraňujú priotrávených hubárov

Hubárska sezóna je v plnom prúde a situácia s otravami sa opakuje každý rok.  Ľudia volajú k sebe záchranárov pre podozrenie z otravy. Slabé vedomosti sviatočných hubárov predstavujú najväčšie riziko vzniku otráv hubami. Po konzumácii húb sa príznaky otravy objavia do niekoľkých hodín, určite ich nepodceňujte.

 

 

 

Ako sa otrava prejavuje?

  • zvracanie,
  • hnačky,
  • nadmerné slinenie,
  • nadmerné potenie,
  • poruchy videnia.

 

Prvá pomoc sa poskytuje rôzne, v závislosti od príznakov či podozrenia z konzumácie jedovatých húb. „Ak priotrávení vracajú, či majú kŕče do dvoch hodín po konzumácii, nemusia hneď panikáriť, pravdepodobne ide len o pokazený žalúdok. Vtedy je potrebné nasadiť si diétu,“ vysvetľuje záchranár Falck Záchrannej a.s. Peter Lakomý. Podráždená sliznica žalúdka sa potrebuje sama zregenerovať.

 

Pri otrave jedlými hubami nie je potrebné ihneď vyhľadať lekára, pokiaľ však ťažkosti neprechádzajú ani po niekoľkých hodinách je bezpečnejšie vyhľadať lekársku pomoc.

 

Iné je to pri otrave jedovatými hubami, vtedy je potrebné ísť na pozorovanie do nemocnice a tam pacientovi odstránia toxíny z tela čistením krvi za pomoci prístrojov. Pri niektorých jedovaných hubách sa môžu podľa záchranára Lakomého dostaviť príznaky až po pár dňoch.

 

Ak sami nie ste hubári a kupujete huby na trhovisku, či pri ceste, dajte si tiež pozor. Kupujete ich na vlastné riziko. Aj jeden jedovaný hríb môže spôsobiť kontamináciu tých ostatných. Tak isto, venujte veľkú pozornosť správnemu spracovaniu a uskladneniu húb.

 

Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net

 

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť