Nákazy z potravín? Osvojte si zásady ako sa im vyhnúť

Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny. Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz (nákazy z potravín). Upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Zásady pre bezpečnejšie potraviny

  • Čistota

Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety

Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate

Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

  • Oddeľovanie surovín

Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál

Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá

Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami

  • Dôkladné varenie

Potraviny varte dôkladne,najmä mäso, hydinu a morské živočíchy

Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová

Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla

  • Bezpečné skladovanie

Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny

Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad  premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia

Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho

Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia

Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke  

Bezpečná voda a suroviny

  • Používajte len pitnú  vodu
  • Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
  • Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
  • Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
  • Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu  trvanlivosti

Ilustračné foto: pixabay.com

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť