Viete čítať obaly na potravinách?


Údaje na obaloch potravín podliehajú prísnym pravidlám. Viete, čo všetko by mali obsahovať?

Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o to, čo jedia a čo sa v potravinárskych výrobkoch, ktoré kupujú, vlastne nachádza.

Za informácie na obale výrobku zodpovedá výrobca a mal by uvádzať na trh iba správne označené výrobky. To, aké informácie na obale musia byť uvedené, upravujú v rámci Európskej únie pomerne prísne právne predpisy. Dobrou správou je, že sa nimi musia riadiť nielen výrobcovia potravín, ale aj ich distribútori a predajcovia nebalených potravín. Cieľom je, aby boli kupujúci v čo najväčšej miere informovaní nielen o zložení potraviny, ale aj o alergénoch, ktoré prípadne obsahuje a jej nutričnej hodnote.

Aké údaje musia byť uvedené na obaloch potravín

Na obale potraviny musia byť uvedené všetky kľúčové informácie.

  • názov potraviny,
  • zoznam zložiek,
  • látky spôsobujúce alergie alebo neznášanlivosť vymenované v príslušnej legislatíve,
  • množstvo zložiek alebo skupín,
  • čisté množstvo potraviny,
  • výživové údaje,
  • dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby,
  • meno alebo obchodný názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, ktorý je za výrobok v EÚ zodpovedný,
  • ak je to nevyhnutné, tak aj zvláštne podmienky uchovávania alebo podmienky použitia výrobku,
  • v niektorých definovaných prípadoch krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu,
  • návod na použitie, ak je to relevantné,
  • obsah alkoholu v % u nápojov s obsahom alkoholu vyšším než 1,2 %.

Výživové údaje musia byť vyjadrené na 100 g alebo 100 ml na zadnej strane obalu. Môžu byť vyjadrené aj na jednu porciu za predpokladu, že na obale je definovaná veľkosť porcie a súčasne je na výrobku uvedený počet porcií.

Alergény. Dôležitým povinným údajom na obale potravín sú alergény. Musia sa uvádzať slovne a pre lepšiu viditeľnosť musia byť na obale vyznačené odlišným spôsobom, napríklad tučným alebo podčiarknutým písmom, farebne, kurzívou, iným fontom a podobne.

Veľkosť písma. Legislatíva dokonca myslí aj na čitateľnosť údajov, definuje minimálnu veľkosť písma, ktorého stredná výška činí najmenej 1,2 mm. V prípade obalov, ktorých najväčšia plocha je menšia než 80 cm2 je stredná výška písma najmenej 0,9 mm.

Proti dôslednému označovaniu potravín nenamietajú ani výrobcovia. „Registrujeme, že spotrebitelia sa stále viac zaujímajú o to, aké potraviny kupujú. Snažíme sa na to reagovať nielen transparentným informovaním na obaloch, ale aj ďalšími dobrovoľnými informáciami, nad rámec povinných údajov,“ hovorí Ľubica Novotná zo spoločnosti Nestlé, ktorá je najväčším výrobcom potravín na svete.

Menej soli

S označovaním potravín úzko súvisí aj ich reformulácia, teda zlepšenie zloženia receptúry produktu. Výrobcovia sa v nových receptúrach snažia znížiť obsah citlivo vnímaných živín, ako napr. cukru, soli či nasýtených mastných kyselín alebo nahradiť ich vhodnejšími tukmi a zlepšiť tak zloženie vo výrobku.

Európska legislatíva pamätá aj na to, aby boli údaje na obaloch potravín uvádzané správne. Presne uvádza zakázané spôsoby označovania potravín, ktoré spotrebiteľa klamú alebo uvádzajú do omylu.

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť