Jedna šálka kávy obsahuje vitamín B, ale aj mangán, draslík či horčík

 

Mnohé vedecke výskumy preukázali, že konzumenti kávy predchádzajú mnohým zdravotným rizikám. Jedna šálka obsahuje napríklad – vitamíny B1, B2, B3, B5, B9, mangán, draslík, horčík, fosfor a ďalšie zdraviu prospešné látky. Netreba zabudnúť, že dôležité je množstvo a tiež na spôsob prípravy kávy.

 

Aby sme z kávy získali všetky tieto pozitívne vlastnosti, musíme si vybrať kvalitné kávové zrná, ale aj ďalšie faktory dôležité pri príprave. Faktorov je celkovo päť a bez ich dodržania vaša káva nikdy nebude chutná, voňavá a nebude obsahovať všetky telu prospešné látky.

  1. Mletie – správna hrubosť mletia je základ, ktorý má vplyv na celý proces výroby
  2. Stlačenie namletej kávy –  zlé natlačenie môže zamedziť prietoku vody alebo, naopak, pretečie namletou kávou príliš rýchlo.
  3. Teplota vody
  4. Tlak prietoku
  5. Čas –  príliš dlhý prietok totiž môže znehodnotiť kávovú zmes a do šálky potom putuje „prepálený“ extrakt

 

 

 

Aké pozitívne účinky má teda takto pripravená káva? Štúdie ukazujú, že pravidelné pitie kávy prináša o 65 % nižšie riziko vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Kofeín totiž pozitívne pôsobí na pamäťovú výkonnosť a pravdepodobne znižuje aj tvorbu beta amyloidu (aminokyselín) v mozgu.

 

Terapeutické použitie kofeínu v klinickej praxi je teda jednou z mnohých sľubných ciest v boji s Alzheimerovou chorobou, preto v súčasnosti prebieha viacero klinických štúdií.

 

Ďalším častým ochorením, kde môže káva zmierniť negatívne príznaky, je podľa rozsiahlych epidemiologických aj experimentálnych štúdií diabetes 1. typu, ochorenie charakterizované zvýšením hladiny krvného cukru. Odborníci uvádzajú, že 3 – 5 šálok filtrovanej kávy za deň môže znižovať riziko rozvoja diabetu 2. typu. Konzumácia kávy totiž zvyšuje aktivitu antioxidačných enzýmov a ovplyvňuje senzitivitu tkanív k účinku inzulínu.

 

 

 

 

Dobrou voľbou môžu byť napríklad kávovary značky KRUPS. Konkrétne Latt’Espress EA829U10 je vybavený novou technológiou Quattro Force zameriavajúcou sa na štyri hlavné faktory správnej prípravy. Významne sa na kvalite servírovanej kávy prejaví spôsob mletia zŕn, na ktorý sa špecializuje odolný mlynček, ktorý vydrží viac ako štvrť milióna cyklov.

 

Ilustračný obrázok: www.freedigitalphotos.net

 

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *