Fenomén prázdnej chladničky

Až tri štvrtiny Slovákov považujú chladničkovú slepotu za problém.

ČO JE CHLADNIČKOVÁ SLEPOTA

Určite to poznáte – prídete k chladničke, otvoríte ju, chvíľu sa do nej pozeráte, a nakoniec z nej nič nevytiahnete. Tento jav má aj svoje pomenovanie:  fenomén prázdnej chladničky alebo chladničková slepota. Trefne potvrdzuje fakt, že v danú chvíľu slepo prehliadame  potraviny v chladničke a odchádzame od nej s pocitom, že v nej nie je  nič k jedlu.

Ďalším „symptómom“ chladničkovej slepoty je nedostatok inšpirácie, čo navariť zo surovín, ktoré v nej nájdeme. Ignorujeme tak množstvo stále kvalitných a dobrých potravín, ktoré by sme mohli skonzumovať a nevyhodiť ich.

Namiesto toho chladničku zavrieme a objednáme si radšej jedlo s donáškou, alebo si vybehneme zobrať nejaký fastfood. Tento pocit zažíva až 75 % Slovákov s tým, chladničkovú slepotu považujú za problém, s ktorým by sa radi v budúcnosti vysporiadali.

SLOVÁCI A PLYTVANIE POTRAVINAMI


75 % Slovákov 7x týždenne zažíva fenomén prázdnej chladničky

Najčastejšie vyhadzujeme ovocie, zeleninu, chlieb, salámy a syry

42 % Slovákom chýba k vareniu inšpirácia

48 % Slovákov je lenivých si niečo uvariť z potravín, ktoré majú
zdroj: Hellmann´s

KTO TRPÍ CHLADNIČKOVOU SLEPOTOU?

Prieskum, ktorý zrealizovala značka Hellmann´s vo viacerých krajinách sveta, hovorí, že chladničková slepota je vo vyspelých krajinách častým problémom a vedie k zbytočnému plytvaniu potravinami.

Pritom väčšina ľudí o tomto fenoméne vôbec nepočula. Na Slovensku je to až 90 % ľudí, ktorí netušia, čo sa skrýva pod pojmom chladničková slepota. Viac ženy (92 %) a starší ľudia (95 %).

Chladnička je priestor, kde uschovávame najmä čerstvé potraviny a práve tie najčastejšie vyhadzujeme do koša. Takmer polovica Slovákov (46 %) ju otvorí denne 2 až 4-krát a dokonca tretina (29 %) až 5 až 6-krát denne. Väčšinou však len na pár sekúnd (88 %).

Osem z desiatich Slovákov tvrdí, že vedia vcelku presne povedať, čo v chladničke majú. I napriek tomu tri štvrtiny z nich sa cítia pri pohľade na suroviny v chladničke bezradne a takmer rovnaký počet nevie, čo navariť alebo zjesť, a  nemá žiadnu inšpiráciu, čo z nich pripraviť.

PLYTVÁME NAJMÄ ČERSTVÝMI POTAVINAMI

Podľa analýz Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ročne vyhodíme približne 100 kg potravín na osobu. Z prieskumu značky  Hellmann´s vyplýva, že najčastejšie plytváme čerstvými potravinami a to najmä ovocím, zeleninou, chlebom, salámami a syrmi. Naše hlavné argumenty, prečo vyhadzujeme jedlo sú, že začína páchnuť (82 %) a už nevyzerá pekne (66 %).  Viac ako polovica opýtaných (56 %) nechce dojesť jedlo, pretože je už pár dní otvorené.

AKO NA CHLADNIČKOVÚ SLEPOTU?

I napriek tomu, že približne štvrtina Slovákov nepovažuje chladničkovú slepotu za problém, väčšina ju však ako problém vníma a má k nej viac než zodpovedný prístup. Jeho riešenie môže mať pozitívny dopad nielen na rodinnú peňaženku a zlepšenie stravovacích návykov, ale aj na zníženie plytvania potravinami, výchovu  detí a mladšej generácie.

Potešujúce je aj tvrdenie Slovákov v prieskume, v ktorom dve tretiny (65 %) „sľúbili“, že sa pokúsia venovať väčšiu pozornosť  fenoménu prázdnej chladničky

A ČO POVAŽUJÚ SLOVÁCI ZA NAJÚČINNEJŠIE V BOJI PROTI CHLADNIČKOVEJ SLEPOTE?

  • pred nákupom sa vždy pozrieť  do chladničky, aby vedeli, čo treba nakúpiť (51 %)
  • naplánovať si, čo treba nakúpiť (43 %)
  • vyhnúť sa impulzívnym nákupom a kupovať podľa zoznamu (40 %)
  • ísť na nákupy, iba ak sa minulo všetko jedlo (36 %)
  • nájsť recepty, v ktorých je možné využiť suroviny z chladničky (35 %)
  • zamraziť jedlo pred tým, ako sa pokazí (34 %)
  • pravidelne sledovať, čo sa z potravín využíva a čo zostáva (34 %)
  • usporiadať potraviny v chladničke podľa dátumu spotreby (31 %)
  • darovať jedlo, ktoré neskonzumujú (14 %)

*Zdroj prieskumu: IPSOS prieskum pre Hellmann´s  – február 2019 / online / vzorka: 510 Slovákov

Ilustračné foto: pixabay.com

You may also like...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť