Chcete chudnúť? Raňajkujte!

Ak chcete byť v dobrej kondícii a udržiavať si primeranú hmotnosť, musíte svoje telo nastaviť nie na šetriaci, ale na spotrebný režim.

 

ID-100111061

 

 

„Najdôležitejším jedlom dňa pre úspešné fungovanie sú raňajky,“ hovorí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravú výživu. „Po spánku, počas ktorého naša tráviaca sústava spracovala predchádzajúci deň, sme pripravený prijať novú energiu. Ak nedáme telu energiu z raňajok, metabolizmus sa prepne na šetriaci režim. A v momente, keď budeme jesť hoci až na obed, telo nebude s potravou narábať priebežne, ale začne si ukladať v energetických zásobárňach – teda v telesnom tuku.“

 

Opakom šetriaceho režimu tela je spotrebný režim. Telo priebežne dostáva potravu, ktorú priebežne spracúva a netvorí zbytočné zásoby na horšie časy. Je navyknuté nešetriť. Extrémom je ale nadmerný príjem kalórií, ktoré telo už nedokáže priebežne spracovať a odkladá si ho na „horšie časy“.

 

Takýto model je zaťažujúci aj pre kardiovaskulárny systém, pretože telo v momente šetriaceho režimu sa stará o odkladanie energie a riadi procesy v tele tak, aby dostávali jednotlivé orgány menej energie a nepracovali tak naplno. Spomaľuje sa regenerácia, nie je na ňu energia, zníži sa psychická aktivita, pracovná výkonnosť, zvýši sa nervozita, únava.

 

V priebežnom spotrebnom režime majú jednotlivé orgány dostatok energie, pracujú podľa potreby, majú dosť energie na regeneráciu, pracovné výkony a duševnú pohodu. „Mali by sme jesť 5 krát denne, raňajky by mali predstavovať 25 percent nášho denného kalorického príjmu, desiata a olovrant po 10 percent. Zvyšok by sa mal rozdeliť medzi obed a večeru s tým, že večera by mala byť približne tri hodiny pred spaním.

 

ID-100247440

 

Ako by mali vyzerať správne raňajky v momente, keď vieme, že sa púšťame do zlepšenia kondície či váhy? „Určite pestrá strava. Telo sa poteší napríklad celozrnnému pečivu so sardinkovou, syrovou, alebo tvarohovou nátierkou, ktorú si pripravíme v kombinácii s kvalitným rastlinným tukom, spestríme zeleninou, vareným vajíčkom. Rovnako je skvelé dať si napríklad jogurt s ovsenými vločkami a orechmi. Teplé raňajky v podobe vaječnej omelety s paradajkami, zeleninou môžete tiež pripraviť napríklad na rastlinnom tuku,“ odporúča lekárka Béderová.

 

Pravidelné raňajky naštartujú metabolizmus, ktorý sa automaticky zapne do spotrebného režimu, v ktorom – ak práve nemá čo konzumovať, odoberá zo zásob. Nenechajte sa však dlho bez stravy, pretože telo sa v takom prípade začne správať šetriaco a s chudnutím je koniec.

 

Absolútny stop v našom jedálničku by mal mať v prvom rade cukor, sladené nápoje, priemyselné cukrovinky. Nevhodné sú aj nasýtené tuky, ktoré by mali tvoriť maximálne tretinu nášho denného príjmu. Mali by sme prijať len toľko energie, koľko vydáme, respektíve, ak chceme ísť pomaly a postupne s váhou o pár kíl dole, tak by sme mali prijímať len mierne pod dennú spotrebu. Príjem energie by sme mali mať rozložený na celý deň.

 

FOTO: www.freedigitalphotos.net/

 

You may also like...

1 Response

  1. majka píše:

    nielen chutné ranajky ale aj zdravá desiata ( recepty napr: http://www.mojavyziva.sk/zdrava-desiata-do-skoly-a-prace-recepty/ ) je dôležiá …. mnoho ľudí si myslí, že na nej záleží ale verte – jesť sa má 5 krát za deň,takže to treba dodržiavať a človek si dá dokopy telo 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Pri používaní tejto stránky súhlasíte s používaním cookies. viac info

Cookies používame s cieľom optimálne vytvárať a neustále skvalitňovať naše služby, prispôsobiť ich vašim záujmom a potrebám a zlepšovať ich štruktúru a obsah.

Zatvoriť